Conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica ( OECD) , care gestioneaza Programul International de Evaluare a Elevilor ( PISA), elevii de 15 ani din Romania au printre cele mai slabe performante la matematica si stiinte, comparativ cu tinerii de aceeasi varsta din Uniunea Europeana. O statistica alarmanta care vine , parca, sa intregeasca, meschinul portret – robot al unei natiuni care sufera. Avem multipli medaliati la olimpiadele internationale, insa aici vorbim de o minoritate nereprezentativa, care, oricum, alege sa emigreze.
De la afirmatia fostului presedinte al Romaniei, Traian Basescu, cum ca „scoala romaneasca naste tampiti” pana la rezultatul trist al acestui studiu nu mai este decat un pas. Calitatea precara a actului educational are consecinte dintre cele mai oneroase. Ea se transfigureaza in calitatea vietii si a nivelului de trai, doi itemi care schioapata serios in societatea romaneasca. Cu profesori fabricati peste noapte si elevi pentru care dezacordul intre subiect si predicat este o aventura, performanta didactica este cvasinexistenta. Cu o programa eminamente teoretica, in care elevilor li se preda cate in luna si in stele, fara a le fi potentate abilitatile praxeologice, ajungem la o suma de tocilari care se zbat intr-un marasm intelectual.
Un renumit profesor de la prestigioasa universitate americana Standford, Eric A. Hanushek, aprecia, recent, in legatura cu acest studiu „ calitatea nu poate fi reglementata si incurajata, in mod obiectiv, altfel decat pe baza performantelor elevilor si a evaluarilor profesorilor”, el subliniind ca Romania trebuie sa lucreze la calitatea actului didactic, daca vrea rezultate. Iar cum evaluarile dascalilor sunt deseori masluite si bazate pe subiectivism, nemairegasind domni Trandafir in invatamantul romanesc, ci doar mercantili didactici, finalitatea este previzibila. Daca adaugam si lipsa de respect fata de profesori, de motivatie, de capacitate intelectuala a majoritatii elevilor, vom culege ceea ce semanam, respectiv un prozaism intelectual , transformat ulterior intr-un modus vivendi simplist si autosuficient.
Evaluarea obiectiva a profesorilor si recompensarea performantelor acestora, inlaturarea celor care dauneaza sistemului prin prezenta lor intrinseca pot reprezenta instrumentele de crestere a calitatii profesorilor si performantelor elevilor, acestea aflandu-se in stransa legatura cu nivelul general al salarizarii. Acelasi profesor american statua ca salariile romanilor vor putea creste anual cu 15% abia la 15 ani dupa ce Romania va egala performantele sistemului de educatie din Slovacia la testele PISA. Ca sa poti accede in varful piramidei, trebuie sa construiesti mai intai bazele acesteia. Este ceea ce nu au inteles politicienii romani vreme de trei decenii…