Comicul de situatie versus comicul de limbaj

Am asistat bunaoara, acum cateva zile, la un discurs infantil si grotesc al taman Am asistat bunaoara, acum cateva zile, la un discurs infantil si grotesc al taman presedintelui tarii in sanul legislativ al tarii, Parlamentul Romaniei. Calitatea discursului concureaza, in mod incontestabil, cu cea a unui copil de gradinita la serbarea de iarna!Cuvinte precum „ cica”, intrebari retorice totalmente neinspirate, termeni informali utlilizati neinspirat, grimase desuete, mimica tampa, mesaje incoerente, acestea au fost ingredientele unui discurs prezidential esuat.

Incerc un sentiment platonic de mahnire cand vad stadiul la care a ajuns Romania din cauza unor politruci care nu au facut decat sa creeze comicuri de situatie si comicuri de limbaj in ultimii douazeci si opt de ani. Si daca ar fi creat doar diverse tipuri de comicuri ar fi una, fiindca ne-ar readuce aminte de eternul dramaturg I.L. Caragiale, insa sa te joci pentru ca in final sa distrugi destinele unor oameni nu poate fi pardonabil.

Nu doresc sa ma autoerijez in specialistul analizei discursului politic prezidential, insa in afara absentei impardonabile a unui mesaj de mediere, acesta a continut grave erori de exprimare, unele chiar gramaticale, ce pot fi gasite, mai cu seamna in vocabularul unui prescolar. Aici vorbim insa de speech-ul unui presedinte. De ce nu ne apropiem fie si intr-o mica masura de o Camera a Lorzilor sau de un Parlament compus din elite? Pana cand ii este sortit poporului roman sa fie victima marasmului, a apatiei si a mediocritatii reprezentantilor sai?

Gabriel Liiceanu aprecia, facand o analogie cu soarta evreilor din Egiptul antic, ca Romania mai are 13 ani de indurare si suferinta pentru a reveni la normalitate. Nu este oare un rastimp prea indelungat pentru a mai digera mizeriile unor conducatori mitomani si infometati care servesc caviar si ofera cetatenilor schelete de pui vineti? Ca sa nu mai vorbim de dezbinarile ingrozitoare generate in randul familiilor, colegilor, prietenilor de catre mesajele prezidentiale cabotine si vehemente. Romania este rupta in doua, iar aceasta dauneaza grav evolutiei unui stat de drept.

Pana cand vom fi nevoiti sa asteptam normalitatea in aceasta tara? Pana cand vom astepta ca meritocratia, elitismul si egalitarismul de sanse sa fie valorile care sa guverneze aceasta tara? E momentul ca romanii sa fie solidari, sa nu mai fie victima manipularilor grosolane, sa fie cerebrali si sa-si croiasca singuri destinul, sa se gandeasca la viitorul copiilor lor si la inaintasii lor de vaza. Este un moment crucial pentru viitoarul acestei minunate natiuni, iar eu imi doresc un viitor glorios al Romaniei!!!

Post Author: Raul Petrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.