DESPRE INCOMPETENTA SI NEPUTINTA PUBLICA

Diletantismul in administratia publicala locala a devenit un truism in Romania ultimelor trei decenii. Analog si in orasul primei rafinarii din lume si al marelui dramaturg Caragiale. Guvernari succesive de incompetenta si absenta a raspunderii individuale si colective au conturat proportiile dezastrului in urbea aurului negru. Iata, ca,deunazi, transportul public local, serviciile de gospodarire urbana, precum si sportul ploiestean sunt in pragul colapsului.

Lipsa de coeziune a legislativului si a executivului, dublata de o antipatie mutuala viscerala a celor doua entitati, are consecinte grave asupra celor mai importante servicii publice. Paroxismul haosului a atins, actualmente, trei dintre acestea, respectiv transportul, sportul si gospodarirea urbana. Daca societatea locala de transport public plateste tribut pomenilor electorale initiate de fostele Consilii Locale si politicilor asistentiale made in Romania, sportul ploiestean gestionat de Clubul Sportiv Municipal este victima orgoliilor unor functionari publici uneori prea zelosi si totodata, tematori, in raport cu anumite institutii de forta, dar al si unor numiri neinspirate. Serviciul de Gospodarire Urbana nu este decat expresia prozaismului partizan din administratie si a diletantismului managerial.

Despre incompetenta si neputinta publica ar putea fi titlul unei noi capodopere semnata de marele om de litere I.L. Caragiale daca acesta ar mai fi in viata. Eterna meteahna romaneasca, aceea de a considera institutiile statului cele mai bune vaci de muls are si ea un final. A sosit momentul decontarii „ispravelor” unor efemeri, iar actualii alesi locali, alaturi de conducerea executiva a Primariei Ploiesti nu pot juca decat rolul neputintei, in ciuda bunavointei unora. Pentru ca, iata, disputa eterna dintre politicieni si functionari publici pare a inclina , astazi, balanta, in favoarea celor de-ai doilea. Asta se intampla dupa ani si ani in care bunavointa si optiunea personala bazata pe competente a functionarilor au fost sugrumate de catre interesele politicianiste mojice.

Un tranport urban aflat in insolventa si la un pas de faliment, niste sportivi care se antreneaza pe strazi, in vazul lumii, fiindca nu au bani de chirie pt sala, fara resurse bugetare pentru recompensele sportivilor, pentru participari la concursuri, medicatie si echipamente, fara bani de taxe competitionale, servicii de gospodarire urbana aflate pe marginea prapastiei din cauza trufiei si neindemanarii unor personaje decupate din romanele lui Mark Twain- nu fac decat sa oglindeasca imaginea unui oras vlaguit, stors de orice vitamina, care se pregateste sa-si sustina doctoratul in sedentarism, incompetenta, neputinta si marasm.

Post Author: Raul Petrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.