Eșecul doctrinar și ideologic în partidele politice Românești

În 1990, după schimbarea regimului politic despotico – comunist, o nouă forță politică prelua frâiele puterii în România, asumându-și cu tărie, valori de stânga, dreapta și centru și rolul de constructor al unui nou stat în care democrația devenea prevalentă. Se numea Frontul Salvării Naționale (FSN) ce avea să devină ulterior “ Frontul Îngropării Naționale „!!! Evoluția ulterioară a statului de drept nu a fost cea scontată, iar FSN-ul s-a descompus în multiple formațiuni partizane, precum PDSR ( actual PSD), PNL, PNȚCD, PD pentru a numi cele mai importante dintre acestea. Fiecare dintre acestea și-a asumat, în mod legitim, o anumită doctrină. PSD-ul actual și-a asumat social – democrația, PNL-ul liberalismul, PNȚCD conservatorismul, iar PD-ul o ideologie de dreapta, apropiată liberalismului, dar îmbinată substanțial cu populismul ( de altfel, a devenit între timp PD-L – Partidul Democrat Liberal).

Alături de cele mai importante forțe politice din ultimii 23 de ani, au mai luat ființă partide de tip naționalist, precum PRM ( Partidul România Mare), de tip ecologist , precum Partidul Ecologist sau Verde, sau cele înzestrate cu un mix doctrinar de liberalism și conservatorism cum a fost APR-ul ( Alianța pentru România). E important de menționat printre aceste forțe politice, deși una de ultimă oră în politica românească, și apariția suprinzătoare, dar promițătoare, a Partidului Poporului Dan – Diaconescu, care, deși înființat în 2011, a reușit marea performanță de a accede în Parlamentul României chiar cu un număr considerabil de parlamentari. Acest partid își revendică doctrinar, principalmente, conservatorismul. Desigur că în decursul celor mai bine de două decenii de la instaurarea democrației în arealul mioritic, o sumedenie de alte mici formațiuni politice și – au bifat prezența pe scena politică, însă prezența lor a fost fie fragilă, fie efemeră. Putem menționa aici PL-D-ul ( Partidul Liberal Democrat), Partidul Socialist Muncitoresc (PSM), Forța Civică ( a acces cu un număr restrâns de reprezentanți în actualul Parlament, însă este proaspăt înființat, fiind o anexă a PD-L-ului), PC-ul ( Partidul Conservator) fost PUR ( Partidul Umanist Conservator) care continuă să reziste pe scena politică grație alianței cu PNL (ACD – Alianta de Centru Dreapta) și PSD, dar mai ales datorită forței mediatice consistente pe care o deține prin trustul de presă deținut de președintele onorific al partidului, iar exemplele pot continuna.

Ceea ce transpare însă, dincolo de existența pestriță și eterogenă a tuturor acestor entități politice, este FALSA asumare doctrinară!!! Partide de dreapta au susținut politici de stânga sau viceversa, s-au perfectat alianțe uluitoare între stânga și dreapta ( vezi exemplul de guvernare din 2008 între PSD și PD-L),s-au schimbat ideologii peste noapte, s-au făcut fuziuni de carton în care partide de dreapta au fost absorbite de partide de stânga într-un timp uluitor de scurt, iar peste toate acestea s-a declanșat un efect teribil de pervers : TRASEISMUL POLITIC!

Post Author: Raul Petrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.