Funinginea din sistemul sanitar

S-a vorbit mult in ultimii ani si se vorbeste, in continuare, extrem de mult, curgand tone de cerneala pe aceasta tema permanent actuala si de maxim interes, respectiv tema sanatatii publice. Despre incompetenta medicilor din Romania, despre salarizarea lor precara, despre exodul plecarii acestora in strainatate sau despre existenta unei infrastructuri medicale subrezite, toate acestea au reprezentat si reprezinta obiectul unor importante controverse publice. Romanii au ajuns sa comenteze acest subiect asa cum o fac despre fotbal si politica!!!

Ieri mi-a atras atentia o stire din presa locala, in care un bucurestean a reusit, dupa doi ani de tergiversari , sa obtina dovada ca mama sa, o batrana suferinda, a fost snopita in bataie de catre o asistenta medicala la spitalul Bagdasar – Arseni din capitala. Infiorator si inspaimantator depotriva!!! Din pacate, ma tem ca acesta nu este un caz izolat, ci este o practica curenta in spitalele din Romania! Ne-am obisnuit sa victimizam medicii ca au salarii mici, ca nu au conditii de munca, dar se vorbeste prea putin despre dezumanizarea celor mai multi din ei, despre faptul ca mercantilismul este principala lor valoare asumata, ca trateaza saloanele unor spitale publice precum bunurile lor private. Se vorbeste prea putin de faptul ca salariile acestora reprezinta, de multe ori, bani de buzunar sau de atitudinea de superioritate pe care o afiseaza de cele mai multe ori ostentativ in fata unor pacienti sau colegi inferiori ierarhic mai mult sau mai putin modesti. Imi aduc aminte ca eram, odata, la o aniversare, iar la masa mea erau mai multi medici care, spre dimineata, radeau batjocoritor si mizerabil de pacientii lor, cum ca unul dintre acestia s-a inecat cu doua snitele, nu cu unul, ca altul era beat si isi merita soarta, iar ei, onorabilii medici, trebuie sa coboare permanent la nivelul pamantenilor.

Nu vreau sa desconsider activitatea medicilor si a personalului medical care isi face, realmente, datoria, cu prisosinta, respectand, intocmai, juramantul lui Hipocrate, dar trebuie facuta o delimitare neta intre acestia si cei care, aidoma unor prelati, sunt prizonierii materialismului abject, fiind centrati exclusiv pe beneficiile personale. Cazul acestei asistente, care agreseaza o batrana pacienta, ilustreaza imaginea actuala a unui sistem erodat, vlaguit, a carui unica resursa pare a fi cea umana, cu conditia descurajarii de a emigra in tarile calde!!! Si cu conditia de a genera o reconsiderare a atitudinii medicilor si personalului auxiliar in raport cu pacientii, in vederea armonizarii relatiilor dintre acestia pana la un nivel dezirabil. De asta va depinde sanatatea unei natiuni si respectul pe care comunitatea il poate oferi sau nu unei bresle, unui sistem care, deocamdata, isi cauta seva. Negresit, sanctionarea celor vinovati este un “ must have “.

Post Author: Raul Petrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.