Seva culturii ploieștene

Ploieștiul … orașul lui Caragiale, Nichita Stănescu, Paul Constantinescu, Toma Caragiu, nume mari ale culturii, artei și literaturii române. Se împlinesc 161 de ani de la nașterea marelui dramaturg în 2013, când impostura, contracultura și subcultura au devenit suverane, sfidând bunul simț, demnitatea și omenia.

Care sunt, dragi ploieșteni, provocările culturale ale acestui an impar marcat de eterne și șubrede lupte politice, în care cultura a devenit o umilă cenușăreasă ce se zbate în cadavericul ontologic? Ar putea fi, oare, festivalul de teatru Toma Caragiu, tradiționalul festival de film cu nume din import sau rulajul la vetustul cinematograf “Patria” al triumfalelor creații cinefile ale lui Sergiu Nicolaescu? Sau oare epocalul festival de poezie “Nichita Stănescu” care se anunță a fi fără precedent în acest an?

Să nu uităm nici de cenaclul “Orfeu”, o entitate fabuloasă din cadrul bibliotecii județene “Nicolae Iorga” care propune anual tineri creatori cu un potențial fantastic, ultime bastioane ale spiritualității și decenței în urbea aurului negru! Vivat strașnicul parteneriat între Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Muzeul Național de Istorie cu ale sale file din poveste!Am asistat, de pildă, recent, la lansarea unor albume minunate la sediul Muzeului Județean de Istorie si Arheologie din Ploiești, precum „ Stațiunile balneo – climaterice de la sfârșitul secolului XIX, începutul secolului XX “ și am încercat un platonic sentiment de sațietate spirituală observând fotografiile agreste din perioada interbelică ale Ploieștiului romantic.

Peisajul cultural indigen este întregit de remarcabilele proiecte Commenius ale căror beneficiari sunt vestitele licee ploieștene “Al. Ioan Cuza”, “I.L. Caragiale”, “Mihai Viteazu”, “Nichita Stănescu” pe care le susțin necondiționat și neîntregit. Ele favorizează un eficace schimb de experiență între elevii din diverse țări europene, antrenând valori, crezuri și idealuri.

Un moment marcant al acestui an a fost venirea la Ploiești la legendara Sală a Sindicatelor a reputatului scriitor și actor de pantomimă Dan Puric, un monument de spiritualitate și desăvârșire sufletească. Acest ins desprins parcă din poveștile nemuritoare a reușit prin cuvintele sale simple,blajine, pline de tâlc să ofere lecții de viață memorabile celor care au savurat monologul său genuin.Recomand tuturor ploieștenilor să citească cu drag și încredere minunatele sale cărți, izvor nesecat de pilde,rugăciuni și povețe înțelepte. “ Cine suntem ‘’ sau “ Omul frumos ‘’ sunt doar două dintre aceste creații năucitoare!

Venirea lui Basarab Nicolescu la Ploiești la Muzeul de Arte cu ocazia celebrării memoriei bunicului său, Andrei Nicolescu – Posești a reprezentat un alt eveniment încărcat de semnificație a debutului de an, în care cultura pură, neofensată a dat un recital pe cinste, cinstind astfel memoria celebrului primar al localității Posești, dând, lesne de înțeles, și numele acesteia. Am fost recent la Academia Română și am avut onoarea de a-l vedea la tribună pe acest mare savant Basarab Nicolescu, un ambasador de vârf al culturii române în întreaga lume și un simbol al culturii genuine ploieștene.Câtă modestie și grandoare la acest om, pionier al mai multor elemente novatoare în cultura mondială!

Personal , voi milita semnificativ pentru sprijinirea mediului asociativ ploieştean şi încurajarea unor proiecte cu finanţare europeană respectiv guvernamentală în vederea întăririi acestui cadru şi favorizării creării unor clustere eterogene.

Dincolo de investiţii în infrastructură, de asigurarea serviciilor sociale şi a locuinţelor pentru tineri, de crearea stringentă a locurilor de muncă, Ploieştiul are nevoie ca de aer de cultură, de spiritualitate, de artă, de teatru, de poezie, de proza unor tineri talentaţi, de însufleţire şi de crezarea că mercantilul va fi pus eternamente în spatele spiritului şi al simţului vivid.

Finalmente, invit toţi ploieştenii să mediteze, să trăiască lin şi sincer, să citească creaţii autentice, să creadă în moştenirea culturală, să coabiteze într-o ambianţă paradisiacă.

Post Author: Raul Petrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.