Zilele acestea se afla in curs de desfasurare o ancheta interna a Ministerului Educatiei, care cerceteaza daca proaspatul subiect de la Olimpiada judeteana de limba si literatura romana din Prahova referitor la elaborarea de catre elevi a unui denunt legat de „ calitatea de element dusmanos al personajului Ilie Moromete „ , se incadreaza in programa concursului. Astfel, participanţii la Olimpiada la limba română în judeţul Prahova au avut de rezolvat un subiect în care să-şi imagineze că sunt personajul ce colectează taxele de la ţăranii din romanul „Moromeţii” şi să redacteze un referat (raport scris) adresat conducerii de partid prin care denunţă „calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete”.
Turnatoria nu este un element de noutate la romani. Din vremuri stravechi, romanii au practicat acest gest marsav care, iata, de ani buni reprezinta principalul instrument al rezolvarii problemelor din justitie. Mari domnitori romani, capete luminate, personalitati ilustre ale societatii romanesti in epoci distincte au devenit victimele turnatoriei, fiind vanduti strainilor sau dusmanilor lor. Regimul comunist a desavarsit acest flagel, incepand cu fenomenul Pitesti si practicile Securitatii, perpetuand la nivel maximal in sanul societatii actul de turnatorie. Suntem in 2017 si parca secolele de denuntare si-au spus din nou cuvantul asupra gandirii colective, insa, de aceasta data, cu un caracter vadit de crima. Sa incerci sa inoculezi acest pseudospirit viitoarelor generatii, viitoarelor elite ce vor guverna Romania este un atentat asupra sigurantei nationale. Precum pe vremea Anei Pauker, primul care isi denunta semenii conducerii de partid avea parte de un laudatio, fiind desemnat model pentru comunitate si beneficiand de mutiple privilegii. Daca constanta sa in turnatorie era probata ulterior, isi maximiza sansele de a accede la o importanta functie in sistem.
Ca sa nu mai vorbim de demitizarea unui personaj legendar, Ilie Moromete, al unuia dintre cei mai valorosi naratori romani, Marin Preda, denumit „ element dusmanos „ intr-un mod totalmente fraudulos, transfigurand un sistem de valori permanent calcat in picioare de-a lungul anilor. Un personaj care s-a revoltat impotriva sistemului, proband o atitudine justificata de fronda fata de abuzurile unor decidenti desueti si meschini, ajunge sa fie considerat in beletristica nationala o paria, o persona non – grata. Taman invers fata de imaginea sa reala. Cultivarea unei atitudini denuntatoare a reprezentat, din nefericire, si apanajul perioadei capitaliste din tara noastra. Ea s-a perpetuat in mod gradual, ajungand sa fie , actualmente, principalul paliativ in sistemul juridic. Faci un denunt, scapi nevinovat si incetezi a fi justitiabil. Totodata, conducerea partidului ca entitate suprema , asumandu-si si rolul de judecata devine astfel simbolul imparatiei telurice.
Nutresc speranta ca aceia care au gandit si elaborat acest subiect vor fi aspru sanctionati in urma finalizarii anchetei ministeriale pentru ca ,in defitiv, asa cum spune si unul dintre cei mai talentati profesori de istorie din judetul Prahova, fost olimpic national la istorie, Razvan Cristian Bigiu, „Am toată încrederea că un elev din clasa a 12-a, participant la faza județeană a olimpiadei de limba și literatura română și care la următorul scrutin va avea drept de vot, recunoaște și face diferența dintre un denunț făcut de un turnător ticălos din timpul regimului comunist și cel pe care fiecare dintre noi, într-un regim democratic, are responsabilitatea să-l facă pentru a riposta în fața nesimțirii, prostiei, inculturii, ignoranței, demagogiei, populismului, ipocriziei, tupeului, nedreptății, fățărniciei…” Este, daca vreti, singurul denunt legitim care poate fi propagat, cel impotriva sistemlui mizerabil de non- valori care a capusat Romania in ultimii douazeci si opt de ani.