Viitorul Uniunii Europene depinde de deznodamantul prezidential din Franta

A sosit si ziua cea mare! Astazi, francezii au votat pentru un viitor al stabilitatii si pacii, pentru diminuarea, daca nu chiar eradicarea atentatelor teroriste, pentru echilibru, dar si pentru extremism ( de dreapta, nu de stanga). Pentru ca s-au saturat de o clasa politica corupta si neputincioasa in fata principalului flagel care a guvernat natiunea franceza in ultimii ani – atentatele teroriste. Din cei patru candidati cotati cu cele mai mari sanse, potrivit exit-poll-urilor, vor intra in turul doi liderul extremei dreapta din Franta, Marine Le Pen, o voce extem de influenta si la nivelul Parlamentului European si liderul formatiunii de centru “ En marche “, Emmanuel Macron. Daca Le Pen a inregistrat aproximativ 24% din sufragii, liderul moderat a obtinut 22% din voturi, urmand ca cei doi sa-si dispute hegemonia in turul doi prezidential.

La saptesprezece ani de la alegerile prezidentiale din Romania, avem senzatia de deja-vu in Franta, stat care deseori a adus deservicii de imagine tarii noastre ca urmare a emigrarii masive a minoritarilor etnici. Ce vor face francezii pe 7 mai? Vor allege echilibrul in detrimentul extremismului asa cum au facut romanii in 2000, acestia din urma preferand totusi, ideologia de centru-stanga sau vor aprecia ca doar extremismul poate stavili pericolul iminent al declansarii frecvente a atacurilor teroriste?

Ceea se va intampla pe sapte mai va determina , in opinia mea, chiar trendul Uniunii Europene, nefiind exclus, chiar foarte probabil ca , in cazul victoriei carismaticei personalitati politice feminine, Marine Le Pen – desi implicata recent intr-un scandal marcant de coruptie – Franta sa se alature Marii Britanii in privinta Brexitului. O victorie a acesteia ar intensifica relatiile bilaterale dintre Franta si S.U.A, avand in vederea sustinerea exprimata oficial de catre presedintele Trump pentru liderul grupului politic extremist din Parlamentul European.

In schimb, o victorie a lui Macron, ar consolida statutul UE si ar reprezenta o victorie mare pentru stabilitatea legendarei organizatii. Totusi, e important sa asteptam rezultatul oficial al primului tur, avand in vedere distanta mica de voturi intre cei patru contra-candidati, Francois Fillon, candidatul dreptei, avand doar cu 1,5 % mai putin ca Le Pen, iar Melenchon, candidatul extremei stangi, nu mai putin de 18%, cu doar 6% procente mai putin ca Macron si cu 4 % mai putin ca Le Pen.

Asistam, asadar, la o lupta doctrinara surda, fiecare european dorindu-si ca aceste alegeri sa aduca liniste si securitate pe vechiul continent, precum si disparitia unui tot mai invocat razboi rece.

Post Author: Raul Petrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.