Voluntariatul – catalizatorul ultim al culturii civice românești

Marcăm săptămâna în curs drept săptămâna națională a voluntariatului, unul din ultimele bastioane ale democrației și culturii civice din România. Am asistat ieri la un work-shop interesant organizat de una din cele două federații a ong-urilor prahovene, respectiv Federația ONG Muntenia, reprezentate în sala de 200 de locuri a Consiliului Județean Prahova de liderii săi, asociația “ Viitorul Tinerilor “ și o asociație ce luptă pentru bolnavii de cancer, condusă de președintele federației, doamna Iolanda Gheorghiu.

Remarcabil efortul întreprins de promotorii societății civile ploieștene și prahovene într-o lume în care mercantilismul și oportunismul au devenit principii suverane de guvernare. O lume a voluntariatului este o lume corespondentă unei societăți civilizate, în care respectul față de semeni și responsabilitatea colectivă asigură un climat social temperat și demn de urmat. E necesar ca tinerilor să le fie insuflată cultura voluntariatului și importanța sa ca și criteriu de departajare pe piața muncii. Îmi aduc aminte mereu cu o platonică nostalgie de exemplul a doi aplicanți pentru același post de conducere în cadrul unei importante companii multinaționale ce activează și în țara noastră. Ce credeți că a făcut în ultimă instanță diferența între cei doi? VOLUNTARIATUL!!! Unul din cei doi aplicanți nu avea în CV-ul său experiența de voluntar, iar acest element l-a costat job-ul!!!

Iată ce trebuie să înțeleagă fiecare tânăr care dorește sa-și construiască o carieră și un viitor strălucit în spatial carpato – danubiano –pontic. Așa cum fiecare tânăr ar trebui să prețuiască proiecte de genul Commenius precum cel derulat de Școala Generală nr. 14 în parteneriat cu instituții de profil din alte state europene, precum Franța, Danemarca, Turcia, Spania, Belgia, Irlanda. Am fost onorat să primesc în această săptămână diploma de “ Prieten al Școlii de Fete și Baieții ( nr. 12) “ ca urmare a implicării și sprijinirii acestui proiect educațional european denumit sugestiv „ Let’s go to school “ ( Să mergem la școală).

Peste toate, urmează astăzi o ședință extraordinară de Consiliu Local în care proiecte de hotărâre precum rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli sau elaborarea unor Planuri Urbanistice Zonale devin ținte importante pentru anul curent ale municipalității ploieștene. Continuăm să reprezentăm, fără tăgadă, interesele unor cetățeni din ce în ce mai obidiți și dezamagiți de realitatea politico – administrativă post – decembristă.

Post Author: Raul Petrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.